Vanhan musiikin kesäkurssi 2025

TVM ry:n kesäkurssi on täällä! 🙂

Kesän 2025 kurssi järjestetään yhteistyössä Turun konservatorion ja AMK:n kanssa. Konservatorio/AMK tarjoaa kurssille opetustilat ja cembalon. TVM ry:n kesäkurssilla tutustutaan ennen 1750-lukua sävellettyyn, ns. vanhaan musiikkiin (keskiaika, renessanssi, barokki). Pääpaino on vanhan musiikin esityskäytäntöihin ja erityispiirteisiin perehtymisessä, mutta myös laulu- ja soittotekniikkaa opitaan tekemisen lomassa. Opettajina kurssilla toimivat vanhan musiikin spesialistit:

  • Anneliina Rif (laulu, nokkahuilut)
  • Hanne Lund (viulu ja alttoviulu)
  • Katja Kolehmainen (sello, 6.6.-8.6.)
  • Sanna Kola (laulu, korrepetiittori)

Kurssimuotona ovat yksilötunnit sekä yhteismusisointitunnit.

Loppukonsertti ja osa tunneista tapahtuu cembalosäestyksellä; mahdollisuus on täten tutustua myös eri barokkiviritystason 415 Hz kanssa musisoimiseen.

Oppitunnit tapahtuvat to 5.6- la 7.6. klo 10-15, ja kurssin loppukonsertti pidetään konservatorion Crichton-salissa su 8.6. klo 15.

Lähtötaso kurssille on vähintään auttava nuotinlukutaito, koska työskentelemme nuottien kanssa. Prima vista -taitoja ei vaadita, sillä yhteismusiikin nuotit jaetaan osallistujille etukäteen. Parhaiten kurssi soveltuu musiikin aktiiviharrastajille sekä musiikkiopiston, konservatorion ja ammattikorkeakoulun opiskelijoille.

Kurssiin sisältyy:

  • Yksilöopetustunnit 45 min x 3
  • Yhteismusiikki 90 min x 3
  • Loppukonsertti su 8.6. klo 15 + kenraaliharjoitus klo 13                                                                                     
  • Mahdollisuus muiden oppilaiden tuntien seuraamiseen         
  • Säestysmahdollisuus tunneilla ja konsertissa

 

Tilat:

Turun konservatorio, Crichton-sali, Linnankatu 60

Kurssimaksu aktiivioppilaat 250 €/ osallistuja. Osallistuja voi olla myös duo tai suurempi kokoonpano, jolloin kurssimaksu jakautuu ryhmän jäsenten kesken.

Kurssimaksu passiivioppilaat 100 € / osallistuja.

Turun konservatorion ja AMK:n opiskelijat voivat osallistua kurssille maksutta, mutta opiskelijoiden määrä on rajattu, otamme kiintiöön mahtuvat opiskelijat ilmoittautumisjärjestyksessä. Kerro ilmoittautumislinkillä, oletko konservatorion tai AMK:n opiskelija!

Kurssin opettajista

Turussa vaikuttava Sibelius-Akatemiasta laulajaksi valmistunut ja vanhan musiikin spesialistina uraansa tekevä sopraano Anneliina Rif on opettanut laulua vuodesta 1994 niin musiikkioppilaitoksissa, mestarikursseilla kuin teatterissakin. Turussa Anneliina opettaa vanhaa musiikkia Turun konservatoriossa ja laulua Åbo svenska arbetarinstitutissa. Soolo-ohjelmistoissaan hän keskittyy usein mielellään keskiajan musiikkiin, jolloin hän soittaa myös lukuisia keskiaikaisia soittimia itseään säestäen. Anneliina on tehnyt kantanauhoja varhaisbarokin ja keskiajan musiikista Yleisradioon sekä levyttänyt mm. Alba-levymerkille.  Anneliina ohjaa kurssilla myös nokkahuilujen käsittelyä.

Mezzosopraano Sanna Kola alkoi johtaa ensimmäistä keskiaikaista lauluyhtyettään 18-vuotiaana. Sitä on seurannut monia muitakin vanhan vokaalimusiikin ohjaustöitä, sekä laulunopetusta vuodesta 2011 lähtien. Kokeneena kuoronjohtajana ja musiikkipedagogina Sanna on tottunut ohjaamaan erityisesti äänissä laulettavaa vanhaa musiikkia, mutta myös solistinen laulumusiikki keskiajalta barokkiin on hänen mukavuusalueellaan. Tällä hetkellä hän toteuttaa vanhan musiikin janoaan useissa eri yhtyeissä ja solistisesti varsinkin Ophelia-luuttulauluduossa. Cembalonsoittoakin opiskellut Sanna hoitaa kurssin ja konsertin cembalosäestykset.

Viulisti Hanne Lund opettaa viulunsoittoa Turun konservatoriossa sekä taiteen perusopetuksen että toisen asteen ammatillisen koulutuksen opiskelijoille. Hanne on opiskellut barokkiviulunsoittoa Yrkeshögskolan Noviassa ja Sibelius-Akatemiassa valmistuen musiikin maisteriksi pääaineenaan vanha musiikki. Hanne opettaa Turun konservatoriossa modernin viulunsoiton lisäksi barokkiviulunsoittoa ja on yksi Vanhan musiikin yhtye -kurssin opettajista. Enimmäkseen Hanne soittaa barokkiviulua Kuninkaantien muusikot -barokkiorkesterissa sekä Turun Vanha Musiikki ry:n järjestämissä konserteissa, satunnaisesti myös muissa vanhan musiikin kokoonpanoissa.

Katja Kolehmainen opiskeli sellonsoittoa Sibelius-Akatemia opettajinaan mm. Arto Noras, Erkki Rautio ja Heikki Rautasalo. Vuoden verran (1989-1990) Kolehmainen opiskeli Krakovan musiikkiakatemiassa Witold Hermanin johdolla.

Vuonna 1984 Kolehmainen sijoittui jaetulle 1. sijalle nuorten kamarimusiikkikilpailun duosarjassa. Turun sellokilpailuissa 1986 hän oli yksi finalisteista. Kolehmainen on toiminut Kouvolan kaupunginorkesterin soolosellistinä vuosina 1990-1992 ja Turun filharmonisen orkesterin sellistinä vuodesta 1993. Syksyllä 2011 hänet valittiin TFO:n selloryhmän varaäänenjohtajaksi.

Barokkiselloa Kolehmainen soittaa useissa kokoonpanoissa, sekä continuoa Turun Vanha Musiikki ry:n konserteissa.