Uuden puheenjohtajan mietteitä

“If in our daily life we can smile, if we can be peaceful and happy, not only we, but everyone will profit from it. This is the most basic kind of peace work.”

Thich Nhat Hanh, Being Peace

Alkanut vuosi ei ole tähän mennessä antanut meille parastaan; pitkittyneen pandemian kourissa elettyämme jouduimme lukemaan uutisia naapurimaan despootin brutaalista hyökkäyksestä Ukrainaan. Kaikkein suurimmassa hädässä ovat tietysti hyökkäyksen uhrit, mutta tilanne koskettaa meitä kaikkia varmasti monella tavalla.

Tässä ajassa, valmiiksi jo maailmanlaajuisen pandemian piinaamana, tarvitsemme lohtua ja toivoa vastapainoksi; valon ja ilon pilkahduksia synkkään maailmaan – mutta myös esimerkiksi taiteen kautta kanavan käydä läpi vaikeimpiakin tunteita, sekä käsitellä sellaisiakin joihin emme muuten olisi välttämättä edes kosketuksissa. 

Yllä olevan sitaatin kuulin ystävä-kollegalta jokin aika sitten erään harjoituksen päätteeksi, tilanteessa jossa jälleen maailmantilanne askarrutti. Ajatus kantaa kauas! Itselläni oli viime viikonloppuna etuoikeus olla perheen kanssa yleisön puolella TVM:n lastenkonsertissa Turun linnassa, ja huomasin ajattelevani taas tuota lainausta. Muusikot, taiteilijat ja opettajat muiden muassa ympäri maailmaa – tutut ja tuntemattomat – voivat tänä päivänä joutua erikoisiin tilanteisiin, joissa joutuu pohtimaan vaikeita asioita, kuten vaikkapa mitä musiikkia nyt saa soittaa. Mutta ottamatta juuri nyt tässä kantaa siihen, voi ajatella näin päin: mitä minä voin tehdä. Jokapäiväisessä elämässä, arkena tai pyhänä, töissä tai vapaalla, tässä hetkessä, itselleen armollisesti omien resurssien mukaan. Ja siihen kysymykseen tuo vietnamilaisen kirjailijan filosofia vastaa täydellisesti. Siispä; tee lahjoitus, neulo viltti, tai vain yksinkertaisesti hymyile kanssaihmisille, niin luot toivoa, valoa ja hyvää energiaa ympärillesi. Tai sitten, meidän muusikoiden tapaan, soita ja laula lauluja ihmisille, kuten juuri Lasten Musiikkijuhlien konsertissa Turun linnassa, levittäen toivoa, lohtua ja iloa.

Aurinkoa ja voimaa kevääseen!

puheenjohtaja Maikki Säikkä