Loppukesän moikka!
Puheenjohtajan nuija kiepsahti taas minun käteeni vuoden alussa. Mikäs siinä, mielelläni olen näin kivan yhdistyksen puheenjohtajana. Ja sitä paitsi tärkeän yhdistyksen. TVM:han on perustamisestaan lähtien täyttänyt kaikkien turkulaisten vanhan musiikin entusiastien jatkuvaa kaipausta paikallisiin eri kokoisiin vanhan musiikin tapahtumiin, ja ollut mahdollistamassa sekä paikallisten ammattilaisten työllistymistä että tuonut yhteen sekä ammattimuusikoita että harrastajia tavalla, joka ilman organisoitua yhdistystä ei olisi mahdollista.
Se oli tavoitteenakin loppuvuodesta 2013, kun keräännyimme muutaman innokkaan aktiivin kanssa suunnittelemaan yhdistyksen perustamista. Oli pitkään ollut tiedossa, että lähiseuduilla liikkuu monia omistautuneita vanhan musiikin harrastajia ja ammattilaisiakin, mutta ihmiset olivat jotenkin levällään omilla tahoillaan. Suomen vanhimmassa kaupungissa ei vielä ollut omaa vanhan musiikin yhdistystoimintaa. (Samoihin aikoihin sivumennen sanoen perustettiin myös koko Suomen laajuinen kattojärjestö Suomen vanhan musiikin liitto.) Monessa kokoontumisessa hiomisen jälkeen rekisteröitävän yhdistyksen ajatus kiteytyi seuraavanlaiseksi: “Yhdistyksen tarkoitus on edistää vanhan musiikin tuntemusta, opetusta, harrastusta ja esittämistä ensisijaisesti paikallisvoimia käyttäen sekä saattaa yhteen alan toimijoita.” Se on toiminut kantavana ajatuksena koko ajan.
Vaikka yhdistys saatiin rekisteriin ihan vuoden 2013 lopussa, pidettiin ensikonsertti Esclamazione! keväällä 2014, ja siitä laskemmekin vanhenemisvuosia. Nyt 2024 on siis kymmenvuotisjuhlavuosi!
Sen enempää en ryhdy historiikkitoimittajaksi, mutta todettakoon, että heti ensi vuosista lähtien yhdistys alkoi toimimaan periaatteidensa mukaan: yhdisti Turun seudun vanhaan musiikkiin suuntautuneita ammattimuusikoita ja harrastajia konsertoimaan, ja tuottamaan laadukkaita ja historiallisesti informoituja musiikkielämyksiä konserttikävijöille, jotka kuulemammekin perusteella ovat kaivanneet säännöllistä vanhan musiikin tarjontaa kaupungin muun aktiivisen musiikkielämän rinnalle. Hyvin pian muotoitui jo totutuksi käynyt vuosirunko, joka sisältää kaksi konserttia Qwenselin apteekkimuseossa, ainakin kaksi konserttia Turun linnassa, sekä ravintola Koulun tunnelmallinen joulukonsertti, joka taitaa olla aina vuoden odotetuin tapahtuma jäsenistön keskuudessa. 😀
Kauankaan ei kestänyt, että pääsimme aloittamaan yhteistyön myös Lasten musiikkijuhlien kanssa; nyt on jo useana vuotena sisältynyt festivaalin ohjelmaan vanhan musiikin konsertti, jossa lapset ja perheet pääsevät tutustumaan vanhan musiikin omanlaisiinsa soittimiin kerrotun sadun, nukke- tai varjoteatterin tai sirkustaiteen säestyksellä.
Turun konservatorion sekä kaupungin lisäksi myös Turun seudun seurakuntien kanssa olemme toimineet säännöllisessä yhteistyössä vuosien varrella. Konsertteja on ollut sekä ihanassa tuomiokirkossa että lähistön keskiaikaisissa ja muissa vanhoissa kirkoissa. On aivan erityistä sekä esiintyjälle että yleisölle, että musiikkia päästään tekemään ja kuulemaan sellaisissa tiloissa ja akustiikoissa, joihin se on alunperin kirjoitettu soimaankin. Tässä suhteessa olemme valtavan onnekkaita. <3
Konsertoinnin lisäksi olemme pyrkineet myös koulutushommiin. Totta kai jokainen konsertti itsessään sivistää ihmistä, onhan näytteillä useinkin “tavallisuudesta” poikkeavia soittimia ja 2000-luvulle epätyypillistä musiikkia ja musisointia. Sen lisäksi olemme iloksemme päässeet pitämään aivan varsinaisiakin koulutuksia. Olemme käyneet elävöittämässä mm. musiikkiluokkalaisten tunteja vanhan musiikin teemallamme, ja jo kaksi kertaa olemme järjestäneet kokonaisen vanhan musiikin kurssin! Alku on aina pientä ja kitkaista, mutta uskon, että opetustoimintamme tulee jatkossa runsastumaan.
Turun vanha musiikki ry on selkeästi saavuttanut jonkinlaisen asiantuntijastatuksen Turun seudulla kymmenessä vuodessa. Ilahduttavan säännöllisesti saamme nykyisin yhteydenottoja vaihtelevilta tahoilta koskien joko esiintymistilaisuuksia tai muuta asiantuntijuutta vanhan musiikin saralla. Siinäkin suhteessa tuntuu, että olemme onnistuneet mukavasti yhteentuomisen ajatuksessamme. Pystymme sitten ohjaamaan kysymykset paremmin tietäville tahoille, mikäli yhdistyksestä ei löydy resursseja tai spesifiä tietotaitoa, mutta kuvittelisin, että tiedon tai esiintyjien etsijän hommaa sujuvoittaa se, että on tietty taho, jonka puoleen voi kääntyä tarvitessaan jotain näinkin marginaalista.
Marginaalista puheen ollen, olemme jopa vanhan musiikin kentällä osittain vähemmistön puolella. Todella monet vanhan musiikin kokoonpanot ja yhdistykset Suomessa toimivat etupäässä barokin ja/tai renessanssin hujakoilla. Meillä taas keskiaika on koko ajan aktiivisena toiminnan aikakautena muiden vanhan musiikin kausien rinnalla – toisinaan siitäkin vanhempaan kallistelemme… 😀
Muinaishistorian rinnalla täytyy toki elää tässäkin päivässä, joten yhdistyksellä on nettisivujensa lisäksi Facebook-, Instagram– sekä YouTube-tilit. Viime vuosina erityisesti YouTube-kanavan merkittävyys on noussut. Korona-ajan konsertittomuus varmastikin vauhditti kehitystä – ensimmäiset videot julkaistiin osana virtuaalisia keskiaikapäiviä kesällä 2020 – mutta ajatusta musiikkivideoiden tekoon oli ollut jo aiemminkin ilmassa. Tällä hetkellä kanavalta löytyy yli 60 videoteosta, ja lisää on tulossa. Videot ovat kansainvälisesti arvostettuja sekä tykättyjä, ja kotimaista arvonantoa saimme nauttia, kun kanavamme valittiin Suomen vanhan musiikin liiton toimesta vuoden 2021 vanhan musiikin teoksi.
Vuonna 2021 tehtiin TVM:ssa uusi avaus: vanhan musiikin festivaali Aboastra näki päivänvalon. Yhdistyksen tavoin myös festivaali syntyi täydentämään tyhjiötä, Turussahan ei sitä ennen ollut vuosittaista yksinomaan vanhaan musiikkiin keskittyvää festivaalia. Nyt syyskuussa Aboastra järjestetään jo neljännen kerran, joten sitä sopii jo kutsua perinteikkääksi. 🙂 On tulossa hieno festivaali, joka osaltaan juhlistaa yhdistyksen kymmentä toimintavuotta, tervetuloa konsertteihin! Tarkemmat tiedot konserteista löydät Aboastran omalta sivulta täältä.
Itselleni erityisinä juttuina mieleen ovat jääneet sekä yhdistyksen perustamiskonsertti että 5-vuotisjuhlakonsertti, molemmat Esclamazione! -nimisiä (ja tämän vuoden marraskuussa kajautettava 10-vuotisjuhlakonsertti kantaa samaa nimeä luonnollisestikin). Aivan tuore pitkäperjantain Stabat Mater -perinne Varsinais-Suomen kirkoissa tuntuu myös erityiseltä. Syksyn 2022 linnakonsertti, jossa oli ohjelmana Purcellin Hail! Bright Cecilia -oodi, oli mahtava voimainponnistus ja todella upea kokemus.
Henkilökohtaisesti myös viime vuoden Aboastra oli minulle ihanuus, pääsin toteuttamaan jopa kaksi mahtavaa konserttiohjelmaa – toinen englantilaista keskiaikaa, toinen renessanssin ja varhaisbarokin hulluuslauluja. Jokainen Lasten musiikkijuhlien konsertti on ollut myös omalla tavallaan erityinen. Varsinaisen hienoa niissä on minusta seurata – lasten innon lisäksi -, miten eri taiteenlajit ja tekijät muodostavat aivan uudenlaisia kokemusmaailmoja. Videointi on aina jännää, aluksi oli todellakin jännää, mutta myös aivan perinteinen konsertointi ja yhdessä musisoiminen ihmisten kanssa, jotka ovat “samalla kanavalla”, tuo olennaista nostetta elämään.
Tätä lukiessa tajuaa, että paljon on jo tehty ja saavutettu (vaikka todella paljon on jäänyt mainitsematta). Silti aina on ihmisellä unelmia, ja meidänkin yhdistyksemme salaisissa toiveissa on toteuttaa jonain päivänä aivan oikea barokkiooppera. Jos luet tätä, ja hallinnoit jotakin isompaa tahoa, jolla olisi samankaltainen haave, ota ihmeessä yhteyttä! Suuremmassa porukassa on voimaa.
Niin, tällaisen melko pienen piirin kiinnostuksenkohteen ympärillä pyöriessä monesti ne omat hartiavoimat ovat ne, jolla hommaa pyöritetään. Tuntuu kuitenkin, että meillä on erityisen mainio porukka hallituksessa, mikä tekee byrokraattisista ja muista järjestelypuuhista paljon mukavampia kuin muutoin. En ole maininnut eri tavoin ansioituneiden ihmisten nimiä tässä kirjoituksessa, mutta haluan tässä nyt asiakseni kiittää hallitusta ja aktiiveja muutoinkin. Kuten sihteerimme totesi loistavasti: joukossa VaMuus tiivistyy! <3
Henkilökohtaiset onnittelut 10-vuotiaalle TVM ry:lle! —<–@ (<-ruusu)
Ja näkemisiin konserteissa!
Santtu, pj