Terveisiä Svamulin historiikkikirjanjulkistajaisista!

Viime viikonloppuna Suomen vanhan musiikin liitto ry, tuttavallisemmin Svamuli, vietti kymmenenvuotisjuhlallisuuksiaan. Valtakunnallinen liitto on perustettu vain hiukan ennen kuin oma paikallisyhdistyksemme. Kaikki eivät ehkä tiedäkään, että Turun vanha musiikki ry on Svamulin yhteisöjäsen, ja sitäkin kautta yhteydessä moniin muihinkin Suomen vanhan musiikin yhdistyksiin.

Svamuli perustettiin Tampereella, joten luontevaa oli juhliakin Tampereella. Juhlaseminaariin kulttuuritalo Laikkuun oli kutsuttu vanhan musiikin tekijöitä ja rakastajia ympäri valtakuntaa, ja paikan päälle olikin saatu mukavan kokoinen joukko, 40 osallistujaa. Turusta juhliin oli saapunut lisäkseni noin kaksi, ja tiettävästi olin ainoa laulajien edustaja. Siinäpä edustustehtävää kerrakseen! 😀 Onneksi edustamisessa ei ollut kyse pönöttämisestä, koska tilaisuuden tunnelma oli rento ja mukava, vaikkakin sopivan kohottautunut ja juhlallinen.

Kyltti

 

Kymmenenvuotisjuhlallisuuksia vietettiin Svamulin tuottaman kotimaisen vanhan musiikin historiatietoisen tekemisen historiikkikirjan julkaisemisen merkeissä. Teos nimeltään ”Vanhan musiikin liike Suomessa” onkin komea yli 400 sivun kokonaisuus, joka sisältää 16 artikkelia vanhan musiikin harrastuneisuudesta Suomessa. Kukin artikkeli käsittelee eri soitinryhmien ja aspektien kautta, miten vanhan musiikin uusi renessanssi rantautui Suomeen ja mihin siitä on edetty. Kirjoittajat ovat muusikoita ja tutkijoita, ja kokonaisuuden on nivonut yhteen toimittaja Auli Särkiö-Pitkänen. Kirja pääsi osaksi Sibelius-akatemian julkaisusarjaa, ja täten siinä on myös kattava asia- ja henkilöhakemisto.

Laikun sali

Laikun hieno musiikkisali odottamassa vieraita

Seminaari käynnistyi aamupäivällä tervetuliaissanoilla ja Svamulin edeltävän pj:n, cembalisti Matias Häkkisen puheenvuorolla kirjan synnystä ja oman artikkelin syntyvaiheista. Puheenvuoroa seurasi kirjan virallinen julkistaminen ja maljannosto. Lounaan jälkeen musiikkitoimittaja Auli Särkiö-Pitkänen esitteli puheenvuorossaan kirjan rakennetta ja historiikkikirjan merkitystä, ja tutkija Markus Sarantola kokosi yhteen vanhan musiikin liikkeen Suomeen rantautumisen eri vaiheita kirjan sisältöä noudatellen. Jälkimmäinen puheenvuoro meni välistä filosofiankin puolelle Markuksen punnitun ilmaisun oivallisella myötävaikutuksella.

Tampereen G Livelab

Tampereen G Livelab juuri ennen keikkaa

Iltapäivällä nautimme Tampereen G Livelabissa Tampereen vanhan musiikin ystävät ry:n luottoyhtyeiden, Debra Gomez-Tapion johtamien Fioretto Ensemblen ja vokaaliyhtye Lumouksen tarinallisesta konsertista Kuninkaan narri, jota luotsasi näyttelijä Jukka Virtala suvereenilla eläytymisellään Henrik VIII:n hovin myrskyisiin vaiheisiin.

Konsertista virkistyneenä oli hyvä seurata päivän viimeistä ohjelmanumeroa, paneelikeskustelua vanhan musiikin liikkeen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Paneelissa keskustelivat ”harrastajien ääni” ja Helsingin vanhan musiikin seuran kesäkurssitoimihenkilö Armi Temmes, Svamulin pj Jugi Rautasalo, cembalisti Annamari Pölhö, Sastamala Gregorianan festivaalijohtaja Johannes Rantanen sekä nokkahuilisti Sini Vahervuo, joilla kaikilla oli omanlaisensa näkökulma vanhan musiikin kenttään. Seminaaria luotsasi Aura Visala, joka hoiti koko päivän juonnot sekä yleisön luotsaamisen ohjelmanumerosta toiseen selkeällä tyylillään.

Paneelikeskustelu

Paneelikeskustelussa Armi, Jugi, Annamari, Johannes ja Sini sekä moderaattori Aura

Myös yleisöllä oli joka välissä vapaa sana ja aikaa kysymyksille. Monta punnittua puheenvuoroa käytettiin, ja minäkin käytin tilaisuuden hyväkseni kiittääkseni julkisesti näitä vanhan musiikin liikkeen pioneereja, joita oli useita paikalla, ja joiden levytykset muun muassa aikoinaan CD-levyillä ja C-kaseteilla inspiroivat minua ja ”koodasivat” vanhan musiikin kieliopin tajuntaani ennen kuin olin mitään sanallista opetusta aiheesta saanut.

Seminaarissa oli mahdollista ostaa myös kyseinen historiikkikirja itselleen. Junassa oli mukava selailla järkälettä edestakaisin ja ihmetellä, mitä kaikkea se kätkeekään sisäänsä. Kirja on todellinen runsaudensarvi etenkin ennen internetiä tapahtuneiden asioiden suhteen, mutta hieno kokoomateos nykyisillekin kuvioille. Tietenkään kaikkea ei voi yhteen kirjaan sisällyttää, mutta sanoisin, että nyt on saatu aikaan melkomoisen kattava katsaus todella monista vanhan musiikin tekemisen osa-alueista Suomessa, juuri kuten hankkeen tarkoitus alunperinkin oli. Todella sovelias teos juhlistamaan Svamulin ensimmäistä vuosikymmentä. 🙂

Kirjat

Tuhti lukupaketti matkalle, kirjoja kavereillekin. 😀

Kirjaa voi ostaa Ostinatosta https://ostinato.fi/tuotteet/musiikkikirjallisuus/p/show/69727/

Päällimmäisenä päivästä jäi varmastikin mieleen hyvä tunnelma ja ihmisten ilo kollegoiden kanssa juttelusta.

Myös nämä perustavanlaatuiset seminaarissa kuullut lauseet otin mukaani, ne kiteyttävät hienosti sitä, minkä ympärillä vanhan musiikin kanssa värkätessämme pyörimme:

Vanha musiikki on ajatustapa, vanha musiikki on asenne. Vanhan musiikin tekeminen on tutkimusta.

Kirjoittajan kuva

Tyytyväinen seminaarivieras 🙂

t.Santtu,

TVM ry:n vpj, Svamulin hallituksen jäsen

kipsipalkinto

Ihan meille suunniteltu kipsipysti!

 

ps. Tampereella sain myös huomaani kipsitaideteoksen, joka on osa Vuoden vanhan musiikin teko -tunnustusta, joka myönnettiin TVM:lle viime vuonna! 🙂