Her Infinite Variety 1.9.2023

”Her Infinite Variety – Shakespearen naiset sanoin ja sävelin” on näyttämöllinen sooloteos, joka herättää eloon Shakespearen tekstit ja aikakauden musiikin ainutlaatuisella tavalla. Elina Mustonen toimii lavalla sekä näyttelijänä että muusikkona. Yhtenäisen dramaturgisen kokonaisuuden suunnittelusta vastaavat Mustosen lisäksi kirjallisuuden tutkija Nely Keinänen sekä ohjaaja Johanna Freundlich. Musiikki esitetään Shakespearen ajan suosituimmalla kotisoittimella virginaalilla.

Tunnetilat vaihtelevat rakkaudesta ja himosta vihaan, kunnianhimosta ja pelosta huumoriin. Tuoreet suomennokset tukevat tilanteiden ja tekstien ajattomuutta ja ajankohtaisuutta. Sävellysten tarttuvat melodiat ja rytmit peilautuvat Shakespearen tekstien monitasoisuuteen ja naiskohtaloiden kirjoon (infinite variety).

Teoksen tekstit on valittu näytelmistä Loppiaisaatto, Henrik V, Romeo ja Julia, Talvinen tarina, Julius Caesar, Kesäyön uni, Macbeth, Kuningas Juhana, Hamlet, Othello ja Kuten haluatte. Musiikkia kuullaan seuraavilta säveltäjiltä: William Byrd, John Dowland, Giles Farnaby, Orlando Gibbons, Thomas Morley, Martin Peerson ja Giovanni Picchi.

Esityksen kesto on 50 minuuttia.

Produktio on kiertänyt ympäri Suomea, ja se on nähty myös Dublinissa ja Lontoossa esityspaikkoina maineikkaat Rose Theatre ja Garrick’s Temple to Shakespeare.

Teoksen englanninkielinen versio sai ensiesityksensä syksyllä 2020 Klockriketeaternin kansainvälisessä Shakespeare-symposiumissa Helsingissä. Marraskuussa 2021 esitys vieraili Broadwaylla New Yorkissa maailman suurimalla sooloesitysten festivaalilla United Solo ja huhtikuussa 2022 Britanniassa Cambridge Early Music Festivalilla.


Elina Mustosen ja Johanna Freundlichin yhteistyö musiikkiteatterin parissa on jatkunut teosten ”JOUEZ! – Molièren matkassa” ja Eero Hämeenniemen kirjoittaman ja säveltämän ”Laura Maddalena” parissa. Myös näissä 1600- ja 1700-lukujen musiikilla on keskeinen tehtävä. Molempien visuaalisesta toteutuksesta vastaa Nina Mansikka.